Pubblicato in: Notizie

Radio Roma Link: Revista presei italiene 11 mai 2016

 

Bun gasit la Revista presei italiene, editia din 11 mai 2016 la Radio Roma Link.

Sunt Anca Mihai si astazi va invit sa abordam impreuna principale teme din actualitatea italiana. Este vorba despre celula teroristica descoperita in sudul Italiei care pregatea atentate in centrul Romei si in alte tari europene. Din stirile interne alegem sa va vorbim despre legea uniunilor civile pe agenda Parlamentului italian. La nivel local, continuam discutiile pe teme alegerilor administrative. In mai putin de o luna, pe data de 5 iunie, sunteti asteptati la urne ca sa va alegeti primarii si consilierii locali. Despre importanta participarii la vot va vorbi astazi in editorialul audio, jurnalista Miruna Cajvaneanu.

 

Ancheta in urma careia au fost arestati 3 suspecti teroristi a pornit la Bari, in sudul Italiei, in urma interceptarii conversatiilor telefonice ale acestora, scrie miercuri 11 iunie, cotidianul Corriere della Sera. Cu toate ca se foloseau de un cod secret pentru a tranzactiona cumpararea de arme, investigatorii italieni sunt convinsi ca acestia pregateau atentate in centrul Romei, in Franta si Anglia. In telefoanele mobile ale celor trei cetateni de nationalitate afgana au fost gasite fotografii realizate la Roma Colosseum, Circo Massimo, in Piata Venezia, dar si la Milano, Londra, Paris si Bari, toate in mall-uri supraaglomerate. Pentru fortele de ordine italiene acestea reprezinta dovezile ca suspectatii pregateau atentate. Suspiciunile asupra lor au fost intarite si de tranzactiile pentru cumpararea armamentului.

Ce este legea uniunilor civile, in discutie in Parlament? Cotidianul La Repubblica explica in trei puncte ce schimbari vor avea loc pentru cetateni daca parlamentarii italieni vor decide sa o aprobe. Prin uniune civila se intelege atat convieturirea intre doua persoane heterosexuale dar si de acelasi sex. Aprobarea legii ar insemna acordarea acelorasi drepturi ca in cazul casatoriilor traditionale, dar nu pot primi pensie de mostenitor in caz de deces al partenerului asa cum se intampla cu sotul sau sotia decedata. In ceea ce priveste dreptul la casa nu va fi nicio diferenta intre perechile casatorite si cele convietuitoare. Pentru Italia, aceasta lege este o bucatica de istorie. Intr-o tara predominant catolica, legiferarea uniunilor intre persoanele de acelasi sex este asteptata de 28 de ani.

Cotidianul Il Messaggero trateaza o informatie utilitara. Incepand din 10 mai si pana in 6 iunie puteti inscrie copiii la cresele municipale. Depunerea dosarelor are loc exclusiv online. Accesati pagina de internet a primariei de care apartineti si inregistrati-va. Tot acolo veti primi instructiunile pentru alegerea cresei si depunerea actelor. Va informam ca pe site-ul primariei din Roma: www.comune.roma.it gasit ghidul inscrierii si in limba romana. Parintii care asteapta rezultatele la inscrierile pentru gradinitele municipale, vor primi raspuns la data de 31 mai.

Ramanem in tema cu cel mai recent raport privind elevii straini din scolile italiene prezentat miercuri 11 mai de catre Ministerul Invatamantului italian si preluat de cotidianul Corriere della Sera. Studiul realizat impreuna cu Fundatia Ismu releva faptul ca cei mai multi elevi straini se afla in regiunile Lombardia, Emilia Romagna si Veneto. Dintre cei peste 800.000 de elevi straini in toate ciclurile scolare italiene, elevii romani sunt cei mai numerosi cu o prezenta de 157.000 de unitati.

Revista presei italiene din 11 mai se incheie aici. Va invitam sa ascultati urmatorul podcast de pe platforma spreaker.com care contine editorialul audio, realizat astazi de jurnalista Miruna Cajvaneanu.

https://www.spreaker.com/embed/player/standard?episode_id=8478590&autoplay=false“>Asculta versiunea Audio

Annunci

Autore:

Giornalista, lavora in Comunicazione ed è impegnata in progetti di promozione sociale. Presidente dell'Associazione Human 4 Human.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...