Pubblicato in: Notizie

Radio Roma Link: Revista presei italiene 9 mai 2016

https://www.spreaker.com/embed/player/standard?episode_id=8460386&autoplay=false

 

Sunt Anca Mihai si va prezint temele de interes pentru principalele cotidiene italiene. Astazi sarbatorim Ziua Europei, mai precis 66 de ani de la formarea a ceea ce a devenit mai apoi Uniunea Europeana. In 1950, ministrul francez de externe din acea perioada, Robert Schumann si alti fondatori au aprobat declaratia unei “europe unite”. Cum este perceputa astazi Uniunea Europeana in Italia, va invit sa aflati pe parcursul revistei presei italiene.

Cotidianul La Repubblica scrie despre concluziile cercetatorilor de la Observatorul European. Ultimul sondaj Demos releva faptul ca italienii cu varste ce depasesc 30 de ani prefera ca statele Uniunii Europene sa reintroduca granitele. Italienii s-ar simti mai in siguranta si daca s-ar efectua controale interne, de la Nord la Sud. Criza emigrantilor dinspre tarile Orientului Mijlociu i-a determinat pe locuitorii Peninsulei sa nu mai creada in valorile initiale ale Uniunii Europene. Euroscepticismul este in crestere in Italia si din motive economice. Gruparile politice de centru-dreapta sustin cu tarie dizolvarea acordului monedei unice, Euro.

In completarea ingrijorarilor economice vine cotidianul Corriere della Sera care isi indreapta atentia spre Grecia. Parlamentul elen a votat in cursul noptii de duminica spre luni, reforma cu masurile de austeritate. In pofida grevelor si protestelor de la Atena inregistrate in ultimele patru zile, Grecia va majora impozitele si va reduce valoarea pensiilor. Pana in iulie 2016, guvernul elen va trebui sa-si plateasca datoriile de 3 miliarde si jumatate de euro creditorilor internationali, in special Bancii Centrale Europene. Decizia a creat tensiuni intre cei peste 10 mii de manifestanti si fortele de ordine.

Trecem la informatia de interes pentru romanii din Italia:

O explozie la periferia Romei inregistrata duminica dimineata scoate la iveala noi aspecte din conditiile emigrarii in Italia: locuinte improvizate si periculoase, inchiriate la preturi exorbitante si o justitie lenta, scrie cotidianul Il Messaggero. In jurul orei 10.30, locuitorii unui bloc situat in cartierul periferic al Romei, La Rustica, au semnalat proprietarului italian un miros puternic de gaze. Acesta, ajuns la fata locului a aprins o bricheta care a provocat explozia si prabusirea intregului imobil. Cinci persoane de nationalitate cubaneza au fost extrase de sub daramaturi si internate in stare grava. Unul dintre martori, cetateanul roman Daniel Ciontu de 42 de ani, a povestit ca centrala de gaze avea probleme inca din luna decembrie a anului trecut. Ciontu a locuit in blocul respectiv platind 400 de euro pentru o camera. Apartamentul nu avea cladura si apa calda curenta din cauza pierderilor de gaze. El a solicitat de nenumarate ori interventia proprietarului care l-a invitat sa plece din casa. Daniel Ciontu a denuntat situatia Garzii de Finante italiene. Situatia a ramas neschimbata iar dupa explozia de duminica a intrat in atentia opiniei publice.

Cotidianul Il Mattino della Napoli aminteste ca sambata a expirat termenul pentru depunerea candidaturilor la primariile din diferite orase ale Italiei. Alegerile administrative vor avea loc in data de 5 iunie si, ca cetateni comunitari, aveti posibilitatea sa optati pentru primarul si consilierii din orasul de resedinta. Radio Roma Link a inceput studiul celor 10.000 de nume pentru a descoperii candidatii romani la Napoli si in provincie. Ne intereseaza agenda electorala a posibililor consilieri romani din intreaga Italie. Daca vreti sa ne usurati misiunea, va rugam sa ne scrieti pe adresa radioromalink@gmail.com.

Revista presei italieni din 9 mai 2016 se incheie aici. Sunt Anca Mihai si va dau intalnire la o viitoare editie. Pe curand

Annunci

Autore:

Giornalista, lavora in Comunicazione ed è impegnata in progetti di promozione sociale. Presidente dell'Associazione Human 4 Human.

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...